Prevenire
Profilaxia dentară este termenul medical pentru procedurile care promovează sănătatea bucală. Aceasta poate include, de la un control dentar până la etanșarea unor dinti cu scopul de a-i proteja de cavități.
Prevenţia este metoda cea mai importantă şi cea mai simplă dintre toate si se adreseaza prevenirii cariei dentare (principala cauza de pierdere a dintilor), bolii parodontale si anomaliilor dento-maxilare.
Afecțiunile gingivale sunt adesea cauzate de depunerile de placă bacteriană, iar cea mai bună modalitate de a le îndepărta pe langa periajul zilnic de două ori pe zi, este prin efectuarea unui detartraj periodic.
In prima etapa se înlătură depunerile de placă bacteriană și tartru cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Dupa aceea se pot utiliza si instrumente manuale speciale pentru a îndepărta cele mai persistente rămășițe de tartru.
Următorul pas constă în „lustruirea” dinților, ca aceștia să aibă o suprafață cât mai netedă. În timpul acestei proceduri sunt netezite micile imperfecțiuni și zone cu textura aspră de pe suprafața dinților, reducând tendința de aderare a plăcii bacteriene.