HALITOZA. CAUZE. TRATAMENT
![HALITOZA. CAUZE. TRATAMENT](https://dentalreflex.ro/wp-content/uploads/2021/10/HALITOZA-BLOG-BANNER-1170x740.png)
HALITOZA. CAUZE. TRATAMENT
CE ESTE HALITOZA?
Respirația urât mirositoare (halitoza) este o problemă comună care poate provoca suferință psihologică semnificativă. Există o serie de cauze potențiale și tratamente disponibile.
Remediile casnice simple și modificările stilului de viață, cum ar fi îmbunătățirea igienei dentare și renunțarea la fumat, pot elimina adesea problema. Cu toate acestea, dacă respirația urât mirositoare persistă, este recomandabil să vizitați un medic pentru a verifica cauzele care stau la baza acesteia.
CARE SUNT CAUZELE?
Tutun: Produsele din tutun își produc propriile tipuri de miros de gură. În plus, acestea cresc șansele de boală a gingiilor, care pot provoca, de asemenea, respirație urât mirositoare.
Gură uscată: Saliva curăță în mod natural gura. Dacă gura este uscată sau uscată în mod natural din cauza unei boli specifice, cum ar fi xerostomia, mirosurile se pot acumula.
Igiena dentară: Periajul și folosirea atei dentare asigură îndepărtarea particulelor mici de alimente care se pot acumula și se pot descompune lent. Un film de bacterii numit placă se acumulează dacă periajul nu este regulat. Această placă poate irita gingiile și poate provoca inflamații între dinți și gingii numite parodontită.
Dietele speciale: Dietele cu consum redus de carbohidrați pot produce halitoză. Acest lucru se datorează descompunerii grăsimilor care produc substanțe chimice numite cetone. Aceste cetone pot provoca halitoza.
Medicamente: Exemplele includ nitrații utilizați pentru tratarea anginei, unele substanțe chimice pentru chimioterapie și unele tranchilizante, cum ar fi fenotiazinele. Persoanele care iau suplimente de vitamine în doze mari pot fi, de asemenea, predispuse la respirație urât mirositoare.
Afecțiuni ale gurii, nasului și gâtului: Uneori, pietrele mici, acoperite de bacterii, se pot forma pe amigdalele din spatele gâtului și produc miros. De asemenea, infecțiile sau inflamațiile la nivelul nasului, gâtului sau sinusurilor pot provoca halitoză.
Boli: Unele tipuri de cancer, insuficiența hepatică și alte boli metabolice pot provoca halitoză, datorită amestecurilor specifice de produse chimice pe care le produc. Boala de reflux gastroesofagian (GERD) poate provoca respirație urât mirositoare din cauza refluxului regulat al acizilor stomacali.
CAUZELE MAI RARE DE RESPIRAȚIE URÂT MIROSITOARE INCLUD:
Cetoacidoză: Când nivelurile de insulină ale unei persoane cu diabet sunt foarte scăzute, corpurile lor nu mai pot folosi zahăr și încep să folosească în schimb depozitele de grăsimi. Când grăsimea este descompusă, cetonele sunt produse și acumulate. Cetonele pot fi otrăvitoare atunci când se găsesc în număr mare și produc un miros de respirație distinct și neplăcut. Cetoacidoza este o afecțiune gravă și care poate pune viața în pericol.
Bronșiectazii: Aceasta este o afecțiune pe termen lung în care căile respiratorii devin mai largi decât în mod normal, permițând o acumulare de mucus care duce la respirație urât mirositoare.
TRATAMENT
Pentru a reduce respirația urât mirositoare, ajuta la evitarea cariilor și la scăderea riscului de boală a gingiilor, practicați în mod constant o igienă orală bună. Tratamentul suplimentar pentru respirația urât mirositoare poate varia, în funcție de cauză. Dacă se consideră că respirația urât mirositoare este cauzată de o afecțiune de bază, medicul dentist vă va îndruma probabil la furnizorul de asistență medicală primară.
Măsurile dentare pot include:
-Dacă respirația urât mirositoare se datorează unei acumulări de bacterii (placă) pe dinți, medicul dentist poate recomanda o apă de gură şi de asemenea, o pastă de dinți care conține un agent antibacterian pentru a ucide bacteriile care provoacă acumularea plăcii.
– Tratamentul afecţiunilor dentare
Pentru a reduce sau preveni respirația urât mirositoare:
-Spălați-vă dinții după ce mâncați.
– Utilizaţi aţa dentară cel puțin o dată pe zi.
– Curăţaţi-vă limba. Aceasta adăpostește bacterii, astfel încât periajul cu atenție poate reduce mirosurile.
– Hidrataţi-vă corespunzător pentru a evita uscarea gurii.
– Reglați-vă dieta.
– Schimbați-vă periuța de dinți aproximativ la fiecare două până la trei luni.
– Consultați-vă medicul dentist în mod regulat – în general de două ori pe an – pentru a vă examina și curăța dinții.