preloader

Blog

CE ESTE BRUXISMUL?

CE ESTE BRUXISMUL?

CE ESTE BRUXISMUL?

CE ESTE BRUXISMUL?

 

Bruxismul, cunoscut și sub numele de scrâşnitul dinților, afectează milioane de copii și adulți din toată lumea. Două dintre cele mai frecvente cauze ale măcinării dinților sunt stresul și anxietatea.

De cele mai multe ori aceste lucru se produce în mod inconștient şi în funcţie de momentul zilei în care se produce exista bruxism diurn (are loc în timpul zilei) şi bruxism nocturn (acesta este asociat și cu alte tulburări de somn, precum sforăit și apnee )

 

CARE SUNT SIMPTOMELE?

Dinţi dureroşi sau sensibilitate dentară nejustificată
Dureri și umflături faciale
Rigiditatea maxilarului
Dinți fracturați
Plombe deteriorate
Senzație de oboseală pe tot parcursul zilei
Durere care se simte ca o durere de ureche, deși nu este de fapt o problemă cu urechea
Durere de cap

 

CARE SUNT CAUZELE?

Cauza bruxismului rămâne neclară, dar pot fi implicați mai mulți factori.

La copii, măcinarea se întâmplă de obicei după ce apar primii dinți și din nou când apar dinții permanenți. De obicei, se oprește odată cu erupția completă a dinților adulți.

Strângerea și măcinarea se întâmplă adesea în momente de stres, de exemplu în momente de furie, anxietate sau concentrare. Cercetările au descoperit că activitatea creierului și ritmul cardiac pot crește înainte de un episod de bruxism, sugerând că sistemul nervos central (SNC) joacă un rol.

Bruxismul poate fi legat de o mușcătură anormală, ceea ce înseamnă că dinții nu se întâlnesc corect atunci când maxilarul se închide. Dacă dinții de sus și de jos nu se reunesc corect atunci rezulta discrepanța ocluzală.

 

Bruxismul poate fi un efect secundar al anumitor medicamente, inclusiv unele antidepresive și antipsihotice și amfetamine.

Condițiile neurologice, cum ar fi boala Huntington sau boala Parkinson, pot, de asemenea, să o provoace. Alți factori care pot fi legați includ oboseala, consumul de alcool, fumatul, apneea în somn și sforăitul.

Cifrele citate de Fundația Națională a Somnului sugerează că 8 la sută dintre adulți și între 14 și 20 la sută dintre copiii sub 11 ani își scrâșnesc dinții noaptea.

Într-un alt studiu, 38% dintre părinți au raportat că copiii lor sub vârsta de 17 ani își scrâșnesc dinții.

Bruxismul este cel mai frecvent în copilărie, iar cele mai mici rate sunt la persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

 

CARE SUNT FACTORII DE RISC? 

Acești factori pot creşte riscul dezvoltării bruxismului:

Stres. Anxietatea sau stresul crescut pot duce la zdrobirea dinților. La fel și furia și frustrarea.

Vârstă. Bruxismul este frecvent la copiii mici, dar de obicei dispare la maturitate.

Tip de personalitate. A avea un tip de personalitate competitiv sau hiperactiv vă poate crește riscul de bruxism.

Medicamente și alte substanțe. Bruxismul poate fi un efect secundar neobișnuit al unor medicamente psihiatrice, cum ar fi anumite antidepresivele. Fumatul, consumul de băuturi cu cofeină sau alcool sau consumul de droguri recreative pot crește riscul de bruxism.

Membrii familiei cu bruxism. Bruxismul în somn tinde să apară ereditar. Dacă aveți bruxism, alți membri ai familiei dvs. pot avea, de asemenea, bruxism sau antecedente ale acestuia.

Alte tulburări. Bruxismul poate fi asociat cu unele tulburări de sănătate mintală și medicale, cum ar fi boala Parkinson, demență, tulburare de reflux gastroesofagian (GERD), epilepsie, insomnii, tulburări legate de somn, cum ar fi apneea de somn și tulburarea de deficit de atenție / hiperactivitate (ADHD)

 

DIAGNOSTIC

În timpul examenelor dentare regulate, medicul dentist va verifica probabil semne de bruxism.

EVALUARE

Dacă aveți semne, medicul dentist caută modificări ale dinților și gurii în următoarele câteva vizite pentru a vedea dacă procesul este progresiv și pentru a determina dacă aveți nevoie de tratament.

Pentru a evalua gradul de bruxism, medicul dentist poate verifica:

Sensibilitate în mușchii maxilarului
Anomalii dentare evidente, cum ar fi dinții rupți sau lipsă
Alte leziuni ale dinților, osului subiacent și interiorului obrajilor, de obicei cu ajutorul razelor X.
Un examen stomatologic poate detecta alte tulburări care pot provoca dureri similare ale maxilarului sau urechii, cum ar fi tulburările articulației temporomandibulare (ATM), alte probleme dentare sau afecțiuni de sănătate.

 

TRATAMENT

În multe cazuri, tratamentul nu este necesar. Mulți copii depășesc bruxismul fără tratament și mulți adulți nu încleștează dinții suficient de rău pentru a necesita terapie. Cu toate acestea, dacă problema este severă, opțiunile includ anumite abordări dentare, terapii și medicamente pentru a preveni mai multe leziuni ale dinților și a ameliora durerea maxilarului sau disconfortul.

În general, medicamentele nu sunt foarte eficiente pentru tratamentul bruxismului și sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina eficacitatea acestora.

Exemple de medicamente care pot fi utilizate pentru bruxism includ:

Relaxante musculare. În unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate sugera să luați un relaxant muscular înainte de culcare, pentru o perioadă scurtă de timp.

Injecții cu Botox. Injecțiile cu Botox, o formă de toxină botulinică, pot ajuta unele persoane cu bruxism sever care nu răspund la alte tratamente.

Tratamentul pentru tulburări asociate poate include:

Medicamente. Dacă dezvoltați bruxism ca efect secundar al unui medicament, medicul dumneavoastră vă poate indruma catre medicul specialist care poate schimba medicamentul sau vă poate prescrie altul.

Tulburări legate de somn. Abordarea tulburărilor legate de somn, cum ar fi apneea de somn, poate îmbunătăți bruxismul în somn.

Conditii medicale. Dacă o afecțiune subiacentă, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian (GERD), este identificată ca fiind cauza, tratarea acestei afecțiuni poate îmbunătăți bruxismul.

 

CONCLUZII

Tratamentul va depinde de cauză bruxismului. Nu există nici un remediu pentru bruxism, dar sunt disponibile opțiuni pentru ameliorarea simptomelor și poate fi abordată o cauză care stă la baza acesteia.
Dacă problema de bază este stresul sau apneea de somn, tratarea acestor afecțiuni vă poate ajuta. După tratament, situația poate fi reevaluată.
Somnul suficient pe timp de noapte sau exercițiile fizice regulate vă pot ajuta.
O gutieră ce poate fi purtată noaptea pentru a proteja dinții, iar utilizarea pe termen scurt a unui relaxant muscular sunt de asemenea o posibilă opțiune pentru tratarea bruxismului.
Când bruxismul este cauzat de un maxilar nealiniat sau de dinți strâmbați și neuniformi, un ortodont poate oferi soluţii de tratament potrivit pentru fiecare problemă în parte.
Evitarea alimentelor și băuturilor care conțin concentrații mari de cofeină sau alcool poate fi benefică, deoarece acestea pot crește gradul de măcinare. De asemenea este recomandată evitarea gumei de mestecat în cazul acestei afecţiuni.