preloader

Blog

ALIMENTE CARE DĂUNEAZĂ SĂNĂTĂŢII DINŢILOR

ALIMENTE CARE DĂUNEAZĂ SĂNĂTĂŢII DINŢILOR

ALIMENTE CARE DĂUNEAZĂ SĂNĂTĂŢII DINŢILOR

🍭🍬 Bomboanele care rămân în gură pentru o vreme precum caramelele, acadele, bomboanele tari și jeleurile, îngreunează saliva să spele zahărul. Se recomanda consumul lor după o masă principală, mai degrabă decât între mese şi dacă este posibil efectuarea periajului după.
🥤 Băuturile răcoritoare, fără zahăr sau nu, conțin acid. Acestea pot dăuna dinților și pot duce la apariţia cavităților și eroziunii dentare.
🍷 Vinul alb și roșu conține acid eroziv, care înmoaie smalțul. Vinul roșu conține compuși numiți tanini, care vă pot usca gura și vă pot păta dinții. Este util să așteptați 30 de minute după ce ați băut vin pentru a vă spăla dinții, pentru a evita periajul acidului din vin în dinți.
🍟 Crackerșii sunt carbohidrați rafinați și numeroase studii au descoperit legături între consumul ridicat de carbohidrați rafinați și inflamația corpului. Inflamația este principala cauza în diferite boli cronice, cum ar fi parodontita și gingivita (inflamația din jurul țesuturilor care vă susțin dinții).
🍊🍋 Portocalele, grepfrutul și lămâile sunt gustoase atât ca fructe, cât și ca sucuri și sunt bogate in vitamina C. Dar conținutul lor de acid poate eroda smalțul, făcând dinții mai vulnerabili la formarea cariilor. În plus, acidul din citrice poate fi deranjant pentru rănile bucale. Dacă doriți să obțineți o doză de antioxidanți și vitamine, mâncați-le și beți-le moderat la masa și clătiți cu apă după aceea.
🥔🍠 Chipsurile sunt încărcate cu amidon, care devine zahăr care poate fi prins în și între dinți și poate alimenta bacteriile din placă, motiv pentru care este recomandată utilizarea aței dentare pentru a îndepărta particulele prinse între dinţi.
🍑 Fructele uscate, precum caisele, stafidele și ananasul, sunt cu siguranță gustoase, dar consumul lor regulat ar putea duce la formarea cariilor dentare. Fructele uscate conțin zahăr foarte concentrat, iar textura lor, care este asemănătoare cu cea jeleu le oferă consistență lipicioasă, motiv pentru care periajul este indicat şi în acest caz după consumul lor.